Voor advies of offerte bel:
06-15255163

Zonnepaneel reiniging

 

Zonnepanelen reinigen 

Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 9 tot 13% behaald worden. Dit is het resultaat van een test die wij met een testcentrum onlangs hebben uitgevoerd.

De zonnepanelen zijn in februari 2013 geplaatst. In februari 2016 hebben wij een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen.

De zonnepanelen waren 3 jaar niet schoongemaakt.  Op de zonnepanelen lag een aangehecht laagje vuil, her en der zat vogelpoep.

Dit is verwijderd met osmosewater zonder schoonmaakmiddel. Door alleen bepaalde zonnepanelen te reinigen en anderen niet, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken van de zonnepanelen opleverden.

Om de test goed uit te voeren, waren de gereinigde zonnepanelen en de Niet gereinigde zonnepanelen op een andere omvormer aangesloten, de overige omstandigheden waren identiek.

Na het reinigen leverden de gereinigde zonnepanelen gedurende 1 uur 9 tot 13% meer rendement.

Sommige schoonmaakbedrijven beloven 15% meer rendement

We lezen zelfs dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.  Gedegen onderzoek ontbreekt. Als we bijvoorbeeld 2 zonnecellen volledig afdekken met een doek, dan halen we nog steeds 90% van het oorspronkelijke rendement.

Het behalen van 15% rendementsverbetering na een schoonmaakbeurt is dan alleen van toepassing indien de zonnepanelen vol modder en vuil zitten. Het schermen met percentages van 15% is dus een mooi voorbeeld van zwaar vervuilde zonnepanelen.

Het werkelijke rendement zal gemiddeld iets lager liggen.

Is het laten reinigen van zonnepanelen de moeite waard?

Laten we even uitgaan van een gemiddelde situatie van  15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3.500 kWh. Dit is een opbrengst van circa € 825,-. Als de reiniging 9 tot 13% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 110,00 mogen kosten.

Echter, als de zonnepanelen al een paar jaar niet schoongemaakt zijn, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin. Of is er sprake van veel stof (bijvoorbeeld rondom een boerderij) dan heeft het laten reinigen van zonnepanelen eveneens zin. U kunt het schoonmaken dan zelf doen, of uitbesteden.

Ons advies

Het reinigen van zonnepanelen draagt natuurlijk bij aan een beter  rendement, een verbetering van 9 tot 13% is niet niks.  

Daarom is het verstandig om af en toe uw zonnepanelen te reinigen.

Schoonmaken is een Vak!

Patrick de Boer